Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu legendarnych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co kochają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Znakomita serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, iż to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest ogromnie ubogacona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zafascynuje ono głębią smaku oraz aromatu.