Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili radości oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, ale także cudownie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.
Deser mrożony minimelts
Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z należytą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową dawką malin bądź jakimś ciekawym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Pomocniczym walorem jest także to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w każdym calu zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są olśniewającą przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie wybitnie łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu